Onderhoud houten salontafel

Hoe moet je een houten salontafel onderhouden? Dat verschilt natuurlijk heel erg per salontafel, maar eigenlijk zijn er twee manieren om een houten salontafel het best te onderhouden.

1) lakken

2) in de was zetten

Uiteraard is een derde optie om de salontafel te verven, maar dat spreekt denk ik voor zich.

Houten salontafel onderhouden

Een compleet houten salontafel of een salontafel met houten blad kunt u op verschillende manieren onderhouden. Het begint natuurlijk met hem goed te behandelen om vroegtijdige beschadiging te voorkomen dit kan bijvoorbeeld door de houten salontafel te lakken of met meubelwas te behandelen.

U kunt verschillende soorten lak gebruiken. Een standaard lak uit de bouwmarkt kan al voldoen. U kunt ook een parketlak kiezen. Parket heeft natuurlijk ook veel te verduren dus een parketlak is ook uitermate geschikt om uw salontafel mee te behandelen. U kunt ook naar een verfspeciaalzaak gaan. Zij weten als geen ander welke lak u moet kiezen. Belangrijk is uiteraard dat u een lak kiest die hard is, dit voorkomt voortijdige slijtage en dat de lak een kleur geeft die u graag wil dat de salontafel wordt. Kies u een wat donkere lak, dan wordt de tafel uiteraard iets donkerder. Bedenk wel, welke lak u ook kiest, de salontafel zal altijd iets donkerder worden dan dat het (onbehandelde) hout was.

Salontafel in de was zetten

U kunt er ook voor kiezen om uw salontafel in de was te zetten. Let op, alleen een salontafel met onbehandeld hout kunt u in de was zetten. Zit er wel een laklaag op uw salontafel? Geen probleem, dan moet u hem netjes schuren, ontvetten en daarna kunt u de salontafel in de was zetten. Welke was u gebruikt is helemaal aan u. U kunt bijenwas, boemwas of Portugese gomterpentijn  gebruiken. Ook hiervoor geldt weer. Bedenk vooraf welke kleur u wilt dat u salontafel wordt (donker of licht) en een speciaalzaak kan u het beste adviseren. Een tafel die in de was is gezet geeft wel meer onderhoud dan een gelakte tafel. Wilt u uw salontafel goed onderhouden, dan zult de salontafel zeker een keer per week in de was moeten zetten. Ook moet u er rekening mee houden dat de salontafel kwetsbaarder is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *