Gispen salontafels

w-h-gispenAlles over Gispen salontafels – W.H. Gispen werd geboren in 1890 en was een pionier op het gebied van buismeubilair. Gispen had zijn eigen meubelfabriek waarin hij zijn beroemde stoelen, kasten, kapstokken en dus ook salontafels maakte. In de tijd van Gispen werd al veel aandacht besteed aan design. Het was de tijd van de Bauhaus beweging met beroemde ontwerpers als Ludwig Mies van der Rohe, Marcel Breuer en de Nederlander Mart Stam, die zich net als Gispen bezig hielden met het ontwikkelen van buismeubilair. Je hebt het over de jaren ’30, de crisisjaren, dus naast dat de salontafels van Gispen er mooi uit moesten zien, moesten ze vooral goedkoop en in massa te produceren zijn. Buizen zijn dus kenmerkend voor de salontafels van Gispen. De Gispen salontafels hebben een blad van glas of hout. W.H. Gispen heeft veel van de beroemde ontwerpen zelf gemaakt, maar een aantal iconen van Gispen zijn ontworpen door anderen.

Tafel 501 Gispen

Tafel 501 Gispen – Het originele ontwerp uit 1933 heeft een houten blad.

Gispen model 516 bijzettafels

Gispen model 516 bijzettafels. De multiplex bladen zijn waren in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

Gispen 502 salontafel

Deze simpele bijzettafel met glazen blad is een wat later model (model 502) van Gispen uit 1952.

Salontafel de mug Gispen

Een van de beroemdste Gispen salontafels is model 535 uit 1953. Deze tafel heeft de bijnaam “de mug”. Hij is ontworpen door Wim Rietveld.

Gispen salontafel 527

Deze Gispen salontafel model 527 heeft gehamerd glad, en metalen poten die plat zijn gelagen aan de onderkant. Dit maakt deze tafel anders dan dat we eerder gewend waren van Gispen.

Gispen tafel 503

Dit model 503 heeft verchroomd-stalen poten, een blad van linoleum, met een rand van aluminium. Deze tafel was ook zonder onderblad en in verschillende formaten verkrijgbaar.

Gispen salontafels kopen

De originele Gispen salontafels van hierboven zijn niet meer te koop. Tegenwoordig worden er wel salontafels gemaakt in de stijl (en met goedkeuring van) Gispen. Ze zijn ontworpen en gemaakt door de Gebroeders van der Stroom en verkocht door het merk Dutch originals. De tafels hebben een moderner sausje gekregen. Daarnaast zijn de formaten aangepast aan de moderne tijd. Bekijk hieronder enkele voorbeelden van deze salontafels:

Gispen salontafel

Salontafel GS434 Gebroeders van der Stroom.

Gispen salontafel glazen blad

Salontafel naar Gispen met twee glazen bladen.

Bekijk hier de Dutch originals salontafels.

Meer over Gispen salontafels

 

2 Responses so far.

  1. Alskar says:

    Wat een ontzettend gave stijl blijft dit toch! Ik hoop er altijd één voor (te) weinig geld op de kop te tikken bij een kringloopwinkel die niet heeft gemerkt dat het een antiek item is. Het is tot nu toe nog niet gelukt. Ik geef het ook weinig kans.

    Sander Alskar

  2. Gerhard Hartmann says:

    Goedendag, ik ben op zoek naar een onderblad gelakt metaal voor de salontafel “Mug” model 535 van Gispen. Wie kan mij adviseren / helpen, zeer bedankt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *