Charles & Ray Eames salontafel

Charles & Ray Eames

Charles & Ray Eames

beroemde-salontafels65Charles & Ray Eames is misschien wel het beroemdste design duo dat er ooit is geweest. Ze hebben een aantal iconische design salontafels ontworpen. Waarvan salontafel Elliptical Table ETR en CTM tot de absolute designklassiekers gerekend mogen worden.

Charles & Ray Eames salontafel CTM

CTM salontafel Charles Ray Eames

De CTM salontafel van Charles & Ray Eames is een tafel met metalen poten uit 1946 en wordt verkocht door Vitra. De CTM salontafel lijkt heel groot (het lijkt wel een eettafel), maar is eigenlijk slechts 40 centimeter hoog en heeft een diameter van 86 centimeter. Hierdoor is de CTM salontafel van Charles & Ray Eames een heel subtiel salontafeltje. Een absolute designklassieker die het erg goed doet in moderne of retro restylede huizen.

 

Over Charles & Ray Eames salontafels

Charles & Ray Eames zijn een designersechtpaar, bestaande uit Charles Eames (1907–1978) en Ray (Kaiser) Eames (1912–1988). Na een mislukt huwelijk van Charles trouwt hij met zijn collega Ray in 1941. Charles & Ray Eames zijn vooral beroemd door hun gebogen multiplex design meubelen.

Tot de beroemdste ontwerpen van Charles & Ray Eames behoren de Lounge stoel en poef, maar ook de salontafels van Charles & Ray Eames behoren tot de beroemdste ter wereld.

Elliptical Table ETR Salontafel Charles & Ray Eames

ETR salontafels charles ray eames

ETR salontafels Charles & Ray Eames.

In het rechter plaatje zie je de beroemde ETR salontafel van Charles & Ray Eames. Vooraan zie je hun beroemde Lounge stoel en Ottoman (poef). Rechts zie je de bijzettafels Stool A & B (als je goed kijkt zie je dat het twee verschillende modellen zijn. Salontafel ETR is een elegante lage salontafel. Het ontwerp komt uit 1951. Het blad is van hard kunststof en de poten van verchroomd staal. De constructie met de stalen spijltjes zie je ook terug in de beroemde eetkamerstoelen van Charles & Ray Eames. De Nederlandse ontwerpster Hella Jongerius heeft de beroemde Lounge stoel van Charles & Ray Eames speciaal voor Vitra in een nieuw jasje gestoken.

De namen van Charles & Ray Eames salontafels

Het zal je misschien zijn opgevallen dat de salontafels van Charles & Ray Eames afkortingen als namen hebben. Elliptical Table ETR staat voor Elliptical Table Rod Base (In het Nederlands elliptische tafel met basis van staafjes) en salontafel CTM staat voor Coffee Table Metal. De namen van de Charles & Ray Eames salontafels zijn dus erg beschrijvend.

Veel van de originele Charles & Ray Eames salontafels, stoelen en andere design meubels werden uitbracht door het beroemde designmerk Herman Miller. Vitra en Knoll hebben veel van hun meubels op de Europese markt gebracht, zo ook de salontafels die we hier boven tonen.

In eerste instantie kreeg alleen Charles Eames de credits voor de ontwerpen, maar later werd duidelijk dat zijn vrouw Ray een even groot aandeel had in de succesvolle ontwerpen.

Meer over Eames salontafels

 

 

One Response so far.

  1. Van de Pol says:

    Hi, Leuke tafels zeg!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *